Mad

Her kan man skrive om alt mellem himmel og jord

Redaktører: Guardiola, Wennerberg

Brombi
Indlæg: 12448
Tilmeldt: søn sep 24, 2006 2:00 am
Har takket: 13 gange
Blevet takket: 28 gange

Re: Mad

Indlæg af Brombi »

Blaugrana92 skrev:Det kunne være fedt! Hmm. Der skal selvfølgelig også nogle patatas bravas til. Pa amb tomàquet siger sig selv. Har noget fuet, chorizo og jamón ibérico liggende. Måske også nogle albóngidas og en enkelt varm ret mere?
Hvis du har tid så prøv en af de der eksotiske grønthandlere (der ligger en på trøjborg), og køb nogle oliven med ansjoser i, de smager simpelthen for lækkert og så fik jeg dem også i barcelona..

2 umiddelbare vindere:

Rejser stegt i hvidløg og måske chili?
Chorizo stegt i rødvin :)

Blaugrana92
Indlæg: 18524
Tilmeldt: tors jan 25, 2007 9:50 pm
Har takket: 1274 gange
Blevet takket: 1763 gange

Re: Mad

Indlæg af Blaugrana92 »

Ja, chorizo i rødvin har jeg også tænkt på. Tror jeg springer rejerne over denne gang, men elsker ellers rejer! Arh, okay. Måske laver jeg også rejerne. Argh, så mange muligheder!

Brombi
Indlæg: 12448
Tilmeldt: søn sep 24, 2006 2:00 am
Har takket: 13 gange
Blevet takket: 28 gange

Re: Mad

Indlæg af Brombi »

Ok Blauling, som lovet en opskrift + nogle flere opskrifter, just in case :D Jeg har sat nogle billeder på til hver opskrift, bare lige hvis man ikke ved hvad det er. Men de er rimelig meget vejledende, altså ikke taget i forbindelse med opskriften. Det er nok sådan nogenlunde billedet af hvordan retten ser ud.

Tortilla Española - spansk kartoffelomelet
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
2½ dl olivenolie
4 store kartofler (ca 500g), skrællede og ca 1 cm tern
1 løg, i tynde skiver
6 æg
Groft salt og friskkværnet sort peber.

Denne ret med kartofler er nærmest den spanske nationalret. Den er populær alle tider af dagen, og overalt. Den skal laves i forevejen.

Opvarm olien godt på en pande, tilsæt kartofler og løg, og vend dem godt i olien. Skru ned, og sted det ca i 15 min., uden at det bliver brunt eller til kartoflerne er møre. Tag kartoflerne og løg op med en hulske, og dryp af på køkkenrulle. Hæld olien over i en lille skål.

Pisk æg, salt og peber sammen med en gaffel i en rummelig skål. Tilsæt kartofler og løg, rør det forsigtigt sammen, og sæt til side i 10 min.

Opvarm 2 spsk af den gemte olie på en pande, til den ryger. Hæld æggekartoffelblandingen på, og sørg for at fordele kartoflerne jævnt. Giv det 1 minut, skru ned til middel varme, og ryst panden jævnligt, for at det ikke skal brænde fast. Når æggemassen er brunlig på undersiden og det hele næsten er fast i toppen, så læg et låg eller en tallerken over panden, og vend omeletten ud på den. Kom 4 spsk olie på panden, og lad omeletten glide over på panden igen for at brune den anden side. Skru så ned til lav varme, og vend omeltten 3 gange til. Giv den 1 min. hver gang for at give den en god konsistens. Den skal stadig virke saftig i midten. Lad omeletten glide over på et fad eller tallerken, pensl oversiden med lidt olie, og lad den køle af. Servér tortillaen udskåret i klodser eller som en lagkage.




Champiñones Rellenos - farserede Champignoner
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
8 pæne champignoner eller små protobelloer
2 spsk mælk
2 spsk rasp eller brødkrummer
2 spsk løg, finthakket
1 fed hvidløg, presset eller finthakekt
1 spsk bladpersille, friskhakket
2 spsk hakket svinekød
1 spsk spansk, luftørret skinke (jamón serrano), hakket
Olivenolie
1 spsk syltet rød peber (pimiento), hakket
1 spsk cintronsaft, friskpresset

En ægte katalansk ret, eller det ved jeg ikke helt, der er mange vairanter.

Rens svampene, og skær stokkene af. Hak 2 stokke, og kom dem i en skål. Tilsæt mælk og rasp, og lad det udbløde i 10 min.

Tilsæt løg, hvidløg, persille, hakkekød og skinke. Rør det godt sammen, dæk til med plastfilm, og lad det trække natten over i et køleskab (håber ikke du skal lav det i aften, ellers er det ikke verdens største problem, at det "kun" står i nogle timer).

Kom 1 topspsk fyld oven på hver smapehat. Dryp en smule olivenolie over, og giv svampene 15 min. i en forvarmet ovn ved 180 grader.

Tag dem ud af ovnen, drys lidt hakket pimiento på hver, og dryp citronsaft over. Servér, mens de er lune.




Albóndigas - kødboller i tomatsauce
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 pesoner
300 g hakket kalv og flæsk
1 tsk friskpresset citronsaft
½ lille løg, revet fint
2 fed hvidløg, pressede eller finthakket
2 spsk frisk bladpersille, hakket
½ tsk muskat, friskrevet
½ tsk stødt nellike
30 g rasp eller tørre brødkrummer
1 æg
1 spsk fløde
hvedemel, til pudring
2 spsk olivenolie
havsalt og friskkværnet hvid peber (sort er også ok, hvis du kun skal bruge hvid en gang om året)

Tomatsauce:
1¼ dl hvidvin
1 dåse (400g) hakkede tomater
½ lille løg, finthakket
2 fed hvidløg, pressede
½ tsk røget, sød spansk paprika
1 lauerbærblad, helst friskt

En ægte klassiker, som alle børn elsker (og dermed også mig). Kan serveres med aioli.
Kødboller: Kom kødet i en skål, og tilsæt citronsaft, løg, hvidløg, persille, muskat, nellike, rasp, æg, fløde, salt og peber. Bland det godt, og tril farsen til valnøddestore boller. Pudr dem let med mel.

Opvarm ilien i en tykbundet gryde, så den ryger. Tilsæt kødbollerne og brun dem godt over det hele. Skru ned til lav varme. Tilsæt vin, tomat, løg, hvidløg, paprika, laurbærblad og 1 dl vand. Dæk til, og lad det simre i 1 time. Saucen skal virke ret flydelse, så tilsæt om nødvendigt lidt ekstra vand. Serveres varm.




Pinchos
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
2 spsk olivenolie
1 fed hvidløg
½ tsk chiliflager
Bladene fra 2 stilke timian, plus lidt til pynt
100 g hvide asparges fra dåse
2 spsk mandler kværnede (mandelmel)
½ syltet peberfrugt (pimiento), hakket
8 skiver hvidt brød, restet let
Havsalt og friskkværnet sort peber

Pinchos, små kanapéer, små godbider som er gode hvis man hjemme laver tapas, og skal bruge en "forret", eller velkomstbid.

Bring olie, hvidløg, chili og timian i kog i en kasserolle. Tag fra varmen, og køl af.

Kør aspargeserne en blender, til de er jævne. Si langsomt olien fra kasserollen med, og blend igen. Rør denne masse med mandelmel. Krydr med salt opg peber efter behag.

Skær den syltede peber i smalle strimler. Skær eller udstik små skiver brød. Læg aspargescreme på med en ske, og anbring lidt strimlet peber på toppen. Pynt med timianblade. Sæt de færdige pinchos frem på fade, så man selv kan tage, evt med tandstikker.




Patatas Bravas - kartofler i kryddersauce
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
3 spsk olivenolie
600 g kartofler, i 2 cm tern
1 lille løg, revet
3 fed hvidløg, pressede
2 spsk tør sherry (fino)
125 g hakkede tomater fra dåse
½ tsk tørrede chiliflager
½ tsk appelsinskal, friskrevet
1 tsk sukker
1 spsk bladpersille, friskhakket
1 laurbærblad, gerne friskt.

Også en rigtig klassiker. Der er vildt mange forskellige opskrifter, jeg har også selv et par forskellige. Nu får du/i bare den her fordi den er lettest, men der findes andre mere cremede/fedtede som er bedre. Passer til alle de andre tapas, og generelt en af mine favoritter.

Opvarm 2 spsk olie på en pande, tilsæt kartoffeltern, og vend dem godt. Giv dem 15., til de er gyldenbrune.

Opvarm imens resten af olien på en anden pande, og brun forsigtigt løget 5 min. Tilsæt hvidløg og sherry, og lad det simre 1 min., så alkoholen kan dampe af. Skru ned, og tilsæt tomater, chili, appelsinskal, sukker, persille og laurbær. Lad det simre 10 min., tilsæt evt vand hvis du ikke kan lide det for tykt.

Læg kartoflerne i en servingsskål o, hæld saucen over, og bland godt. Retten kan laves dagen i forevejen og genopvarmes inden servering. Aioli paseer også godt til sammen saucen.


Choriz al VIno - Chorizo i rødvin
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
1 spsk olivenolie
300 g små, friske og krydrede chorizopølser, skåret i 1 cm tykke skiver
1 dl fyldig rødvin - hvis den skal drikkes senere, vil jeg klart anbefale en La Colombette eller en Ripasso
Sprødt brød til servering

Der findes selvfølgelig mange varianter, men den her er simpel og faktisk ret lækker. Men det skal heller ikke være en af de billige nede fra fakta. Personligt kan jeg godt lide en god røget stærk krydret chorizo.

Opvarm olien på en tykbundet pande, til den ryger. Tilsæt chorizoskiver, og rist dem i 1 min. Skru ned, tilsæt rødvin, og lad dem simre i 5 min. æld det hele i et serveringsfad og sæt det til side i en stund for at trække og udvikle smagen. Servér dem lune, gerne med sprødt brød til.




Gambas a la Gabardina - Rejer med ølovertræk
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
300 g rå rejer med skal
125 g hvedemel
1 tsk bagepuvler
1 nip salt
1 nip røget, sød spansk paprika
2 ½ dl øl
Olie til stegning - smagsneutralt!
Citronbåde til servering

Ved godt du ikke lige orkede/gad rejer, men det smager altså skide godt. Jeg skrev godt nok hvidløg og chili før, men sådan her er de altså også lækre. Jeg har fået dem i Barcelona, og det er en pisse let opskrift.

Pil rejerne, med lad halen sidde på. Si mel, bagepulver, salt og paprika sammen i en smål. Bland det godt, hæld øl ved, og bland igen. Lad dejen hvile i ca 10 min. Fyld en frituregryde (bare en gryde) og opvarm olien så den er ca 195 grader, eller til en tandstik begynder at stege..... Dyp rejerne i (beignetdejen) øldejen, og steg dem i holdvis i olien, til de er gyldebrune på ydersiden. Lad dem dryppe lidt af på en køkkenrulle, og server med citronbåde til.




Empanadillas de Carne - Små empanadaer med kød
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
Friskpresset saft af 1 citron
100 g smør eller svinefedt
225 g mel
1 nip havsalt

Fyld:
1 spsk olivenolie
1 spsk fintrevet løg
1 fed hvidløg, presset
200 g hakket kalv og flask
1 spsk tomatpuré
1 spsk hvidvin
1 tsk tørret oregano
1 tsk friskhakket persille
1 hårdkogt æg, hakket
2 æg, pisket let med 2 spsk vand
Havsalt og friskkværnet hvid peber
Olie til stegning

De her små sataner er sgu også lækre. Små krydede godbider, passer fint til andre tapas. Kan sagtens laves flere dage i forevejen og sågar fryses ned.

Dej: Opvarm citronsaft og fedtstof med 1 dl vand, til fedtstoffet er smeltet. Køl af. Rør mel og salt langsomt i den afkølede blanding. Ælt dejen på en melet arbejdsflade, til den ikke længere virker klistret. Pak den ind i plastfilm, og læg den 2 timer i køleskab.

Fyld: Opvarm olien på en stegepande. Svits løg, hvidløg og hakkekød heri 3 min., tilsæt tomatpuré, vin, oregano og persille, og giv det 5 min mere. Tag panden fra varmen, krydr godt og tilsæt hårdgodt æg og køl af.

Rul dejen ud på en meldrysset flade, så den er ca 5. mm tyk. Udskær 8 cm cirkler, og læg en toptskfuld fyld midt på hver cirkel. Pensl kanterne med vand og fold empanadaerne i halvmåneform. Klem kanterne sammen med to fingre, så de får en bølgekant.

Fyld gryden op med olie, og opvarm den til de der 195 grader. Vend empanadaerne i det piskede æg, dybsteg dem portionsvis 3 min., til de er gyldenbrune. Servér.




Pulpo a la Vinagreta - Marineret blæksprutte
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
4 babyblæksprutter, ca 500 g
3 spsk frugtig olivenolie
2 spsk rødvindseddike
2 fed hvidløg, pressede
3 spsk bladpersille, frisk hakket
½ tsk røget, sød spansk paprika
½ tsk tørrede chiliflager
1 spsk kapers, finthakkede
Friskpresset saft af 1 citron
Havsalt og friskkværnet sort peber

Det er faktisk ikke svært at lave blæksprutter, det er måske svært at få fat i hvis man handler i fakta, men prøv det! I Spanien slår fiskerne blæksprutterne mod kajen for at mørne dem. Er der ikke lige en fisker ved hånden, så giv den i stedet med kødhammere, eller køb frosne blæksprutter (frysningen mørner dem også). De skal tilberedes i lang tid ved lav temperatur. Jo længere de marinerer desto bedre smag!

Slå hver blæksprutte hårdt 10 gange mod en fast overflade, hvis den ikke allerede er mørnet. Læg den på et skærebræt, skær hovedet af lige under øjnene, klem munddelen ud, som sidder mellem fangarmene, og smid den væk. Man kan kassere selve hovedet, eller skære det lige over øjnene og rense kroppen.

Bring en stor gryde vand i kog, og blanchér blæksprutten heri 4-5 gange, 30 sekunder hver gang. Læg dem til sidst i gryden, dæk til, og dem småsimre i 1 time.

Tjek om blæksprutterne er møre, er de stadig hårde, så giv dem 20 min mere. Tag gryden fra varmen, køl af, og tag blæksprutterne op. Skær fangarme i 2 cm lange stykker og krppene i mundrette stykker.

Opvarm olie på en stegepande, tilsæt vineddike, hvidløg, 2 spsk persille, paprika, chiliflager, kapers og blækspruttestykker. Bring det til at boble, skru ned, og lad det simre 3 min. Hæld det hele i et fad eller en plastbegholder, køl af og smag til, og lad det marinere i køleskabet natten over.

Servér blæksprutterne ved stuetemperatur med citronsaft og resten af persillen.




Croquetas de Jamón - skinkekroketter med kylling
Billede:
Spoiler
Vis
Billede
Til 4 personer
2 ½ dl mælk
½ lille løg, i skiver
1 laubærblad
2 peberkorn
1 stilk timian
2 spsk usaltet smør, ca 25 g
3 spsk hvedemel
1 nip røget sød spansk paprika
1 nip friskrevet muskat
150 g jamón serrano, finthakket
100 g tilberedt kyllingebryst, finthakket
300 g rasp
2 æg, letpiskede
Olie til stegning og dybstegning

Endelig, nu kom vi til dem. De elskede kroketter. Klart en af mine favoritter, især når man kan få dem hjemmelavede på restaurant. Synes lidt for ofte at der er en tendens til, at restauranterne sælger dem fra fryseposerne. Anyways.

Opvarm mælken i en gryde sammen med løg, laubærblad, peber og timian til lige før kogepunktet. Tag gryden fra varmen, køl af, og si mælken over i en skål.

Smelt smørret forsigtet i en gryde, si melet i, og lad det bage sammen 2 min. under vedvarende omrøring. Når denne smørbolle begynder at blive brun, så tilsæt den siede mælk lidt ad gangen. Rør eller pisk godt for at undgå klumper. Rør til sidst paprika og muskat i.

Opvarm 1 spsk olie på en lille pande, tilsæt skinken og svits den lidt. Kom skinke og kylling i den hvide sauce, og lad den småkoge til den begynder at blive tyj. Det tager måske ca 2 min.

Tag gryden fra varmen, og køl af. Sæt den i køleskab i 3 timer eller natten over - det kan være lidt svært at forme dem, hvis de ikke har stået i køleren! Form massen til små kroketter ca 2 cm i diamter og 5 cm lange, eller hvad du nu ønsker. Rul dem let i rasp, og dyp dem i pisket æg og så raspen igen. Hvis du ikke er så meget til rasp kan du bare nøjes med en enkelt omgang. Lad de panerede kroketter hvile på køl mindst 1 time, eller evt natten over.

Fyld en gryde med olie, og opvarm igen til de der 195 grader. Dybsteg kroketterne portionsvis ca 3 min., til de er gyldenbrune. Server straks.


edit: nå det blev lidt langt, tænkte at det kunne være rart med nogle tapasopskrifter, der var nemlig ikke rigtig nogen herinde.

Blaugrana92
Indlæg: 18524
Tilmeldt: tors jan 25, 2007 9:50 pm
Har takket: 1274 gange
Blevet takket: 1763 gange

Re: Mad

Indlæg af Blaugrana92 »

Fedt mand! Kigger lige på det når jeg er færdig med at løfte de her tunge (ok, faktisk lette i dag) vægte! :D

kklaus
Indlæg: 9716
Tilmeldt: lør nov 13, 2010 9:44 pm
Har takket: 630 gange
Blevet takket: 1273 gange

Re: Mad

Indlæg af kklaus »

Damn, Brombi. Jeg tror lige du vandt madtråden!
Giv mig min sko tilbage, røv!

emo
Indlæg: 17773
Tilmeldt: fre sep 23, 2005 2:12 pm
Geografisk sted: Fyn/Odense
Har takket: 365 gange
Blevet takket: 802 gange

Re: Mad

Indlæg af emo »

Brombz stop dig selv!
Allez...

Brugeravatar
zqa
Indlæg: 10723
Tilmeldt: ons dec 06, 2006 12:52 am
Geografisk sted: København
Har takket: 178 gange
Blevet takket: 597 gange

Re: Mad

Indlæg af zqa »

Spoiler
Vis
Billede
+
Spoiler
Vis
Billede
=
Spoiler
Vis
Billede
Spoiler
Vis
Billede
#jesuisSheep

Brugeravatar
Heartbreaker
Indlæg: 9573
Tilmeldt: søn mar 14, 2010 9:54 pm
Geografisk sted: Skivevej 27 lejlighed 3 9500 Hobro by Dk
Har takket: 132 gange
Blevet takket: 720 gange

Re: Mad

Indlæg af Heartbreaker »

Lige præcis den pizza, fik jeg også i forgårs :glad:
Vi skal ikke have Fnat lus lopper knuper adis eller grises til af andre folk de skal og bare lade jeg være i fred og ro for eller døder de lige på stedet med et af min fætter Klaus S Jensen skydevåben det er ikke for sjov det er skam meget alvorlig mendt

Brugeravatar
abx
Indlæg: 4516
Tilmeldt: ons sep 06, 2006 10:24 pm
Geografisk sted: Fezbjerg
Har takket: 2265 gange
Blevet takket: 656 gange

Mad

Indlæg af abx »

Kender I det, hvor man bare står foran ovnen og venter på pizzaen er klar?

Billede

Billede

Billede

Billede
Próxima Estación.... Parallel!

Skydefinten
Indlæg: 8941
Tilmeldt: man aug 31, 2009 7:03 pm
Geografisk sted: Frederiksberg
Har takket: 1752 gange
Blevet takket: 1029 gange

Re: Mad

Indlæg af Skydefinten »

Uhh lækkert, Abx. Jeg eksperimenterer med rispapir og grøntsagsfyld med sojakylling.
Take away his goals, you’re left with his assists. Take away his assists, you’re left with his dribbles. Take away his dribbles, and you’re left with his key passes.. And most of the time, you get all of it together in 90 minutes. Lionel Messi.

Brugeravatar
Heartbreaker
Indlæg: 9573
Tilmeldt: søn mar 14, 2010 9:54 pm
Geografisk sted: Skivevej 27 lejlighed 3 9500 Hobro by Dk
Har takket: 132 gange
Blevet takket: 720 gange

Re: Mad

Indlæg af Heartbreaker »

Jeg spiser bare Flammen for femte gang denne uge..
Vi skal ikke have Fnat lus lopper knuper adis eller grises til af andre folk de skal og bare lade jeg være i fred og ro for eller døder de lige på stedet med et af min fætter Klaus S Jensen skydevåben det er ikke for sjov det er skam meget alvorlig mendt

Brugeravatar
Heartbreaker
Indlæg: 9573
Tilmeldt: søn mar 14, 2010 9:54 pm
Geografisk sted: Skivevej 27 lejlighed 3 9500 Hobro by Dk
Har takket: 132 gange
Blevet takket: 720 gange

Re: Mad

Indlæg af Heartbreaker »

Pasta med hvidvins- og flødesauce med stuvet spinat og kylling. Muuuuum.
Billede
Vi skal ikke have Fnat lus lopper knuper adis eller grises til af andre folk de skal og bare lade jeg være i fred og ro for eller døder de lige på stedet med et af min fætter Klaus S Jensen skydevåben det er ikke for sjov det er skam meget alvorlig mendt

Blaugrana92
Indlæg: 18524
Tilmeldt: tors jan 25, 2007 9:50 pm
Har takket: 1274 gange
Blevet takket: 1763 gange

Re: Mad

Indlæg af Blaugrana92 »

Jeg har kun rugbrød, brothr Smartsen! :sad:

Brugeravatar
Heartbreaker
Indlæg: 9573
Tilmeldt: søn mar 14, 2010 9:54 pm
Geografisk sted: Skivevej 27 lejlighed 3 9500 Hobro by Dk
Har takket: 132 gange
Blevet takket: 720 gange

Re: Mad

Indlæg af Heartbreaker »

Ayy brothr. Skynd dig ned at handle. Retten tager ikke længere tid at lave, end det tager for vandet og spaghettierne at koge!
Vi skal ikke have Fnat lus lopper knuper adis eller grises til af andre folk de skal og bare lade jeg være i fred og ro for eller døder de lige på stedet med et af min fætter Klaus S Jensen skydevåben det er ikke for sjov det er skam meget alvorlig mendt

emo
Indlæg: 17773
Tilmeldt: fre sep 23, 2005 2:12 pm
Geografisk sted: Fyn/Odense
Har takket: 365 gange
Blevet takket: 802 gange

Re: Mad

Indlæg af emo »

Blaugrana92 skrev:Jeg har kun rugbrød, brothr Smartsen! :sad:
Billede
Allez...

Besvar

Hvem er online

Brugere der viser dette forum: Google [Bot] og 9 gæster